Oldal kiválasztása

a kínai inváziótól való félelem közepette, miután látta, hogy Elon Musk Starlinkje mennyit segített Ukrajnában

Tajvan saját, Elon Musk Starlink-éhez hasonló, műholdas alapú internetes rendszerén dolgozik, miközben inváziótól félnek egy kínai – írta a Financial Times .

Három ember, aki ismeri a helyzetet, azt mondta az FT-nek, hogy Tajvan befektetőknek udvarol, miközben azt tervezi, hogy hazai, alacsony földszintű műholdas kommunikációs projektjét – amely jelenleg a tajvani űrügynökség, a TASA része – internetszolgáltatóvá alakítja át.

Tajvan digitális minisztere, Audrey Tang az FT-nek azt mondta: „Megvizsgáljuk Ukrajna orosz invázióját, és azt, hogy a Starlinket hogyan használták nagyon sikeresen.”

„Elsődleges feladatunk a társadalmi ellenálló képesség elősegítése, hogy például az újságírók nagyszabású katasztrófa esetén is küldhessenek videókat a nemzetközi nézőknek” – tette hozzá.

A Starlinket Elon Musk SpaceX-je üzemelteti, és internetes lefedettséget biztosít műholdakon keresztül . Létfontosságú volt az ukrajnai kommunikáció szempontjából , lehetővé téve katonáinak és állampolgárainak, hogy online maradjanak, miközben Oroszország a hagyományos kommunikációs infrastruktúrát veszi célba.

Tavaly júniusban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta a Wirednek , hogy a Starlink „sokat segített nekünk, sok pillanatban városaink blokádjával kapcsolatban és a megszállt területekkel kapcsolatban”.

A Starlink annyira létfontosságú volt Ukrajnában, hogy amikor a SpaceX azzal fenyegetőzött, hogy nem állja a fedezet számláját, az Európai Unió fontolóra vette a fizetést. Musk végül azt mondta, hogy továbbra is finanszírozza a projektet.

Tajvan a szomszédos Kínával fennálló, egyre feszültebb kapcsolatai közepette döntött úgy, hogy műholdalapú internetet hoz létre .

Az Egy-Kína politika értelmében Kína saját területének részének tekinti a szigetet, jóllehet Tajvan évtizedek óta önuralma volt. Sok tajvani függetlennek tartja magát Pekingtől.

Az elmúlt években felerősödtek a félelmek, hogy Kína megtámadhatja Tajvant, és Peking számos hadgyakorlatot tartott a sziget közelében. 2022 augusztusában például Kína gyakorlatok sorozatát tartotta Tajvan partjai közelében, néhány nappal azután, hogy Nancy Pelosi ellátogatott Tajpejbe, Tajvan fővárosába.

Alan Greenspan, a Federal Reserve korábbi elnöke kedden azt mondta, hogy a két ország közötti háború a legjelentősebb „fekete hattyú” kockázata a piacok számára.

A Tajvani Űrügynökség nem válaszolt azonnal az Insider megjegyzéskérésére, amelyet a tajvani munkaidőn kívül küldött.