Oldal kiválasztása

Mit kell tudni az alkotókról és még sok más.

Minden nap rákattint és megérinti az eszközöket, valószínűleg az internetet használja, hogy megválaszolja kérdéseit, naprakész legyen az aktuális eseményekkel, és kapcsolatban maradjon a körülötte lévő világban élő emberekkel.

Az internet és modern formája azonban az évek során megváltozott, és viszonylag új. Míg a mai fiatalok az interneten nőttek fel, sokan nem. Szóval mikor jött létre az internet? És ki találta ki? Megvannak a válaszaink az Ön számára.

Hány éves a Google?: A világ legnépszerűbb keresőjének története

Mikor találták fel az internetet?

Az internet születési dátumának széles körben 1983. január 1-jét tartják, de a létrehozásához vezető út már jóval az internethez szükséges technológia létezése előtt elkezdődött.

Az internet születési dátumának széles körben 1983. január 1-jét tartják.

A History.com szerint az internet létrehozása sok tudós és mérnök munkáját követte, és sok embernek, aki az internet létrehozásán dolgozott, elképzelése volt az internetről már jóval azelőtt, hogy a létrehozásához szükséges technológiát feltalálták volna. Nikola Tesla feltaláló már az 1900-as évek elején egy „világi vezeték nélküli rendszerre” gondolt. (Igen, az elektromos autókat gyártó Tesla céget róla nevezték el).

A History.com szerint „az első gyakorlati vázlatok az internethez csak az 1960-as évek elején érkeztek meg”, amikor Joseph Carl Robnett Licklider elképzeléssel állt elő a számítógépes hálózatok kommunikációjára. Ezt megelőzően a számítógépeket nagyrészt matematikai eszközként használták a számítások felgyorsítására.

Nem sokkal ezután az informatikusok létrehoztak egy módszert az elektronikus adatok továbbítására, amelyet „csomagváltásnak” neveznek. A History.com szerint ez az internet fontos építőköve lesz.

Az 1960-as évek végén, az Advanced Research Projects Agency Network létrehozásával, amelyet az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma finanszírozott, megszületett „az Internet első működőképes prototípusa” . Az ARPANET segítségével több számítógép tudott kommunikálni egymással egyetlen hálózaton.

Az ARPANET 1969. október 29-én kézbesítette első üzenetét a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem egyik számítógépéről a másik Stanfordi számítógépre. Mindegyik számítógép egy kis ház méretű volt, és a „LOGIN” egyszerű üzenet összeomlott a hálózatban. Stanford csak az első két levelet kapta meg a History.com szerint.

A technológia az 1970-es években két tudós, Robert Kahn és Vinton Cerf munkájával fejlődött ki, akik kidolgoztak egy „kommunikációs modellt”, amely szabványosította az adatok több hálózatban történő továbbítását. Az ARPANET ezt 1983. január 1-jén vette át, és megszületett a „modern” internet.

Ki a Google tulajdonosa?: Ugyanaz a cég, amelyik a Waze és a YouTube tulajdonosa

Ki találta fel az internetet?

Az internet feltalálása nem írható be egy személynek. Ehelyett sok mérnök, programozó és tudós munkája volt a History.com szerint. Míg a modern internetet az ARPANET Kahn és Vinton által kifejlesztett kommunikációs modellje alapján fejlesztették ki, ez eltér a világhálótól.

Mi az a World Wide Web?

1990-ben Tim Berners-Lee feltalálta a World Wide Web-et vagy a WWW-t, amelyet ma a legtöbben internetnek ismernek, és amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy hipertexteken keresztül kapcsolódjanak az internet más oldalaihoz. A Britannica szerint  

A világhálót gyakran helytelenül használják az internetre való hivatkozásra, holott ez egy gyakori módja annak, hogy webhelyeken keresztül hozzáférjenek az interneten található információkhoz. A History.com szerint a világháló segített az internet népszerűsítésében.

Mikor jött létre a Google?

A Google keresőt 1998-ban alapította Larry Page és Sergey Brin, de az ötlet a két alkotótól 1995-ben született meg egy stanfordi egyetem kollégiumában.

Miután eredetileg Backrub-nak hívták, a páros egy olyan keresőmotor létrehozását tűzték ki célul, amely képes „linkek segítségével meghatározni a világháló egyes oldalainak fontosságát” , a Google szerint.

Page és Brin később a nevet Google-ra változtatta, amely „az 1-es szám matematikai kifejezésének játéka, amelyet 100 nulla követ”, hogy tükrözze küldetésüket vagy az információk egyetemes hozzáférhetővé tételét.

A Google felkeltette a Szilícium-völgy befektetőinek figyelmét, ami a Google Inc. létrehozásához vezetett 1998 augusztusában. Page és Brin ezután átköltöztette irodáit egy garázsba, ahonnan a cég híresen indult.