Oldal kiválasztása

Hogyan csinálja az AI webböngészők egy hulláma azt, amit a Chrome nem tud

A Microsoft Edge-től az Arcig ezek a legjobb (és legrosszabb) AI böngészők 2024-re.

Az összes olyan alkalmazás közül, amelybe generatív mesterséges intelligencia funkciókat lehet beilleszteni, a webböngésző a legtermészetesebb.

Legalábbis az asztali számítógépeken a böngésző már most is az a hely, ahol az AI-asszisztenseket elérjük, és ha képesek vagyunk összefoglalni vagy kérdéseket feltenni a meglátogatott weboldalakról, az nagyon hasznos lehet. Mint ilyen, sok webböngésző már különböző módon integrálja a mesterséges intelligenciát, köztük a Microsoft Edge, a Google Chrome és még sok más böngésző.

De minden böngésző másképp kezeli a mesterséges intelligenciát, és egyesek okosabban kezelik, mint mások. Íme egy összefoglaló az összes böngészőről, amely beépíti az AI-t, és hogyan viszonyulnak egymáshoz:

Microsoft Edge Copilot

Amint az várható volt, a Microsoft erősen támaszkodik a generatív AI-ra az Edge böngészőjében, amelynek Copilot oldalsáv menüje az OpenAI GPT-4 nagy nyelvi modelljén alapuló AI-eszközök egész sorát tartalmazza. Az oldalsáv három fő részből áll:

  • A „Chat” általános kérdésekre válaszol, és lehetővé teszi az aktuális weboldal összegzését. Ezen a részen belül többféle társalgási stílus közül is választhatunk.
  • A „Compose” különböző hangnemekben és formátumokban képes szöveget generálni.
  • A „Betekintés” háttérinformációkat nyújt az aktuális weboldalról.

Ár: Az Edge Copilot oldalsávja ingyenesen használható, bár minden egyes beszélgetési témában 30 válaszra van korlátozva az AI.

A vélemény: Az Edge AI funkciói kifinomultabbak, mint a legtöbb más böngészőé, és a Copilot asszisztens általában pontos, naprakész információkat szolgáltat (idézetekkel) a Binggel való integrációnak köszönhetően. A weboldalak összefoglalói is jól formázottak és könnyen elérhetők. Mégis, a Microsoft nem olyan fantáziadús, mint más böngészők a generatív AI integrálásában, mivel a legtöbb interakció az oldalsáv menüjébe kerül.

Google Chrome

Bár a Chrome alapértelmezésben nem tartalmaz generatív AI funkciókat, a Google keresési generatív élménykísérleteihez való csatlakozással bekapcsolhatja azokat. A kezdéshez engedélyezze az SGE-t mind a kereséshez, mind a böngészéshez a Search Labs oldalon, majd indítsa újra a böngészőt.

Ha minden a terv szerint halad, akkor a Chrome eszköztárában egy „G” ikont kell látnia. Erre kattintva megjelenik egy oldalsáv az oldal összefoglalójával, a legfontosabb részekre és a kapcsolódó keresésekre mutató linkekkel.

Ár: Az SGE ingyenesen használható, de a kísérlet állítólag decemberben véget ér.

Vélemény: Egyáltalán nem tudom működésre bírni a funkciót, mivel minden oldalra kattintva „403” hiba jelenik meg az oldalsávban. De ígéretesnek tűnik!

Opera

Az Opera „Aria” néven emlegeti a böngészőn belüli mesterséges intelligenciáját, és ez lényegében egy gyors hozzáférési pont az OpenAI GPT-3.5 nagy nyelvi modelljéhez. A Ctrl + / (vagy Cmd + / Macen) megnyomásával megjelenik egy csevegési súgó, amely lehetővé teszi, hogy kérdéseket tegyen fel vagy beszélgetésbe bocsátkozzon. Az Aria egy generatív szövegfunkciót is kínál, különböző lehetőségekkel a tartalom típusára, hangnemére, stílusára és hosszára vonatkozóan.

Alternatívaként beléphet az oldalsáv beállítási menüjébe, hogy a ChatGPT vagy a Chatsonic felületeivel bővítse a funkciót.

Az Aria jelenleg ingyenesen használható.

Vélemény: Bár az Aria felülete elegáns, a weboldalakkal való interakcióra való képessége korlátozott. Szöveget dobhat az Ariába, és kérhet egy összefoglalót, de ennyi. Az Opera azt hirdeti, hogy a linkeket az Aria-ba való beillesztéssel lehet összefoglalni, de ez az én tesztelésem során nem működött.

Brave

A Brave generatív mesterséges intelligenciára épülő megoldása a Leo nevet kapta, és a böngészőhöz hasonlóan ez is az adatvédelemre összpontosít, mint fő megkülönböztető jegyére. A Leo nem tárolja a csevegési előzményeket, és nem használja fel a csevegéseket képzési célokra.

Leo a Brave oldalsávos menüjén keresztül érhető el. Onnan egy kattintással készíthet egy összefoglalót az aktuális weboldalról, kérdéseket tehet fel az oldal tartalmával kapcsolatban, vagy csak egy általános oda-vissza beszélgetést folytathat. A Brave címsorába történő beíráskor is megjelenik egy „Kérdezd Leót” opció, amely az oldalsávban megjelenő válaszhoz vezet.

Ára: A Brave-nak van egy új szolgáltatása, amely az alábbiakban ismertetjük: A Leo ingyenesen használható a Llama-2-13b nagy nyelvi modellel, de vannak használati korlátai, amelyek nincsenek egyértelműen meghatározva. A havi 15 dolláros előfizetéssel további nyelvi modelleket (köztük az Anthropic Claude v1-esét) és magasabb használati korlátokat lehet feloldani.

Vélemény: Bár az adatvédelemre való összpontosítás csodálatra méltó, a Leo elég nyersnek tűnik. Az oldalösszefoglalók mindig egyetlen sűrű bekezdésből állnak, és a nyomon követési kérdések gyakran kevésbé hasznosak, mint egy Ctrl+F keresés magán a weboldalon belül. Általános keresési kérdések esetén a Leo információi elavultak lehetnek – például amikor laptop-ajánlások listáját kértem, egy négyéves modellt javasolt -, és nem képes külső weboldalakra hivatkozni. A Leo alkalmas arra, hogy gyorsan csevegjen egy általános chatbottal, de másra nem nagyon.

Arc

Az Arc az egyik legegyedibb megközelítéssel rendelkezik a mesterséges intelligenciával támogatott böngészés terén, és inkább egy sor okos funkcióval rendelkezik, mint egy teljes körű csevegőfelülettel:

Ha megnyomja a Cmd+F billentyűkombinációt egy oldalon, kérdéseket tehet fel vele kapcsolatban, mint egy továbbfejlesztett keresés az oldalon funkció.
Ha a Shiftet lenyomva tartod, miközben a kurzort egy weblink fölé mozgatod, megjelenik az oldal pillanatképe egy rövid összefoglalóval.
A „ChatGPT” beírásával az Arc parancssorába gyorsan kapcsolatba léphet a mesterséges intelligencia asszisztenssel egy felugró ablakban.
Az Arc AI képes automatikusan átnevezni a kitűzött lapokat, amikor duplán kattint rájuk, és képes átnevezni az érthetetlen fájlnevű letöltéseket.

A funkciók opcionálisan elérhetőek a Cmd+T billentyűkombináció megnyomásával és az „Arc Max” beírásával.

Ár: Arc számlák Arc Max AI funkciók „kísérleti és ingyenes”, megjegyezve, hogy nem rendelkezik árazási tervekkel „jelenleg”. A böngésző teljes üzleti modellje egyébként továbbra is meghatározatlan.

Vélemény: Az összegzés továbbra is a generatív AI egyik legjobb felhasználási esete, ezért jó látni, hogy egy böngésző is belehajol, bár az AI-rajongók valószínűleg tartósabb módot szeretnének a ChatGPT és más asszisztensek elérésére.

SigmaOS

Ez a MacOS-hez készült, termelékenység-központú böngésző elkezdte tesztelni az Airis nevű AI-asszisztenst. A billentyűzeten az „A” gombra koppintva megjelenik az Airis oldalsávos menüje, ahol az aktuális oldallal kapcsolatos kérdéseket lehet összefoglalni és feltenni.

De a SigmaOS ezen túlmenően is rendelkezik néhány szép funkcióval:

  • Ha jobb gombbal kattint egy szövegrészletre, megjelenik egy „Kérdezd Airis-t” gomb, amely további kontextust kínál.
  • A Cmd lenyomva tartása egy link fölé tartva előhív egy miniatűr előnézetet egy gyors, mesterséges intelligencia által generált összefoglalóval.
  • Az Airis átfogalmazhat egy szövegrészletet vagy egy egész cikket, például egyszerűbbé vagy viccesebbé teheti azt.

Ára: Az Airis egy új, egyszerűbb és egyszerűbb eszköz: Az Airis jelenleg ingyenes, bár a felhasználóknak várólistára kell feliratkozniuk, hogy megkapják.

Vélemény: A „Kérdezd Airist” bizonyos helyzetekben hasznos lehet – például amikor egy nevet olvasol a második hivatkozásban, és nem emlékszel pontosan, hogy ki az a személy -, de még jobb lenne, ha az Airis több információt tudna kinyerni magából a cikkből. Az átfogalmazás giccsesnek tűnik, de az összegzés jól működik. Ez biztató kezdet egy olyan böngésző számára, amely nem fél attól, hogy másképp csinálja a dolgokat.

A Fastcompany cikke alapján