Oldal kiválasztása

Az adatok színcsomagok spektrumára történő felosztása lehetővé tette egyetlen számítógépes chip számára, hogy másodpercenként rekordmennyiségű, 1,84 pebit adatot továbbítson száloptikai kábelen keresztül.

Egyetlen számítógépes chip másodpercenként rekordmennyiségű, 1,84 pebit adatot továbbított egy száloptikás kábelen keresztül – ez elegendő sávszélesség 230 millió fénykép letöltéséhez ennyi idő alatt, és több forgalom, mint amennyi az internet teljes gerinchálózatán másodpercenként áthalad.

Asbjørn Arvad Jørgensen, a koppenhágai Dán Műszaki Egyetem munkatársa és munkatársai fotonikus chipet – egy olyan technológiát, amely lehetővé teszi optikai komponensek számítógépes chipekre történő építését – használtak, hogy az adatfolyamot több ezer különálló csatornára osztsák fel, és azokat egyszerre továbbítsák. több mint 7,9 kilométer.

Először a csapat 37 részre osztotta az adatfolyamot, amelyek mindegyikét az optikai kábel külön magján küldték le . Ezután mindegyik csatornát 223 adatdarabra osztották fel, amelyek az elektromágneses spektrum egyes szeleteiben léteztek. A spektrumban egyenlő távolságra lévő fénytüskéknek ez a „frekvenciafésűje” lehetővé tette, hogy egyidejűleg különböző színekben továbbítsák az adatokat anélkül, hogy egymást zavarták volna, jelentősen megnövelve az egyes magok kapacitását.

ár a terjedelmes berendezések használata előtt akár 10,66 petabit/másodperc adatátviteli sebességet is elértek, ez a kutatás rekordot döntött az egyetlen számítógépes chip fényforrásként történő átvitelében. A technológia lehetővé teheti egyszerű, egyetlen chipek létrehozását, amelyek sokkal több adatot tudnak küldeni, mint a meglévő modellek, csökkentve az energiaköltségeket és növelve a sávszélességet.

A kísérlet során elküldött adatmennyiség olyan hatalmas volt, hogy nem létezik olyan számítógép, amely ennyi információt tudott volna ilyen gyorsan átadni vagy fogadni. A kísérletek során a csapat ehelyett „áladatokat” továbbított az összes csatornán, mondja Jørgensen, és egyenként tesztelte a kimenetet, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az összeset elküldik, és sértetlenül vissza lehet állítani.

„Mondhatnánk, hogy a világ átlagos internetforgalma körülbelül egy petabit/másodperc. Amit továbbítunk, annak kétszerese” – mondja Jørgensen. „Hihetetlenül nagy mennyiségű adatot küldünk át, lényegében kevesebb mint egy négyzetmilliméter [kábel]. Ez csak azt mutatja, hogy az internetkapcsolatokkal sokkal messzebbre tudunk lépni, mint ma.”

A chipnek egyetlen, folyamatosan világító lézerre van szüksége, amely számos frekvenciára van felosztva, valamint külön eszközökre van szüksége az adatok kódolásához az egyes kimeneti folyamokba. De Jørgensen szerint ezeket magába a chipbe lehet integrálni, így az egész készülék akkora lesz, mint egy gyufásdoboz.

A jelenlegi eszközöket, amelyek egyetlen spektrumszeletben egyetlen lézerrel küldenek adatokat, körülbelül ekkora méretre miniatürizálták, és Jørgensen szerint ha a csapat eszközét egy kis szerver méretűre építenék, akkora adatátvitelre képes lenne, mint a 8251 gyufásdoboz. -méretű eszközök jelenleg igen – minden csatornához egyet, amelyet a csapat egyetlen kábelen keresztül tudott küldeni.