Oldal kiválasztása

A Google Chrome és a Microsoft Edge uralkodnak a böngészők világában, de nem mindenki számára ideálisak. Akár egy olyan böngészőt szeretnél, amely jobban tiszteli a magánéleted, akár egy olyan alkalmazásra van szükséged, amely kicsit másképp működik, nem kell ragaszkodnod a megszokott lehetőségekhez.

Ha valami újat szeretnél kipróbálni, rengeteg alternatív böngésző áll rendelkezésre. Összegyűjtöttünk öt kiváló lehetőséget, mindegyik friss újításokkal érkezik az asztalra. Tehát, ha elege van a Chrome-ból és az Edge-ből, próbálj ki egyet ezek közül a böngészők közül.

Arc

Az Arc webböngésző macOS Ventura rendszeren fut, bemutatva egy Easel-t, amely élő szövegrészleteket jelenít meg New York-i hőmérsékletekről és onnan Londonba induló járatokról. Az Easels lehetővé teszi élő weboldal szövegrészletek kitűzését, amelyek frissíthetők és interakcióba léphetünk velük. Alex Blake / Digital Trends

Az Arc szinte minden tekintetben másképp működik. Tele van kis újításokkal, amelyek teljesen új böngészési élményt nyújtanak. Ugyanakkor elég ismerős ahhoz, hogy a tanulási görbe minimális legyen, vagyis nem kell órákat eltölteni azzal, hogy megismerd.

Nézz körül, és gyorsan látni fogod az érdekes új ötleteket. Például átválthatsz a nyitott lapok között úgy, ahogy az Alt-Tab/Command-Tab billentyűkkel az asztali alkalmazások között váltogatsz. Van egy beépített parancssáv is, amely lehetővé teszi feladatok elvégzését pusztán gépeléssel (pont mint a macOS Spotlight). És még egy mini Arc böngésző is van, amikor gyorsan szeretnél információt szerezni anélkül, hogy a fő ablakodat elárasztaná.

Az egyik kedvenc Arc funkcióm az Easel. Itt weboldal szövegrészleteket — beleértve az élőket, amelyek valós időben frissülnek — tárolhatsz egyetlen nagy vásznon. Ez tökéletes egy nyaralás vagy otthoni átalakítás tervezéséhez, és úgy működik, mint a saját, alkalmazáson belüli Pinterest táblád.

Sok ilyen okos funkció miatt az Arc gyorsan az egyik legjobb Chrome és Edge alternatívává vált. Próbáld ki, és gyorsan látni fogod, miért.

Firefox Mozilla

Én igazi Firefox hűséges vagyok, már több mint 15 éve használom. De nem a tehetetlenség miatt maradtam itt: ez az alkalmazás valóban az egyik legjobb böngésző számos remek okból.

Egy nonprofit szervezet fejleszti, amely a magánélet védelmét helyezi munkájának középpontjába, így tudhatod, hogy nincsenek furcsaságok, amilyeneket a Google-től vagy a Microsofttól várhatnál. Nem csak filozófiai álláspont, hanem a Firefox magába foglal számos adatvédelmi funkciót is. Megakadályozza a felhasználók ujjlenyomatának rögzítését (azaz megakadályozza, hogy a követők profilokat hozzanak létre tevékenységeid alapján), blokkolja a hirdetési követőket, védelmet nyújt a kereszt-webhelyi sütikkel szemben és ingyenes jelszókezelővel is rendelkezik. Mindez hozzájárul egy jobb böngészési élményhez.

De sokkal több van a Firefoxban, mint csak adatvédelem. Imádom, hogy gyorsan küldhetek lapokat egyik eszközről a másikra a keresztplatformos szinkronizálásának köszönhetően. Nagy és virágzó bővítményfejlesztő közössége is van, így bőven van választék, ha extra funkcionalitást kell hozzáadnod a böngésződhöz. Ez teszi őt az egyik vezető jelöltté a Chrome és az Edge helyettesítésére a számítógépeden.

Opera

Ha játékos vagy, akkor olyan követelményeid vannak, amelyek segítenek többet kihozni a számítógépedből. Például nem szeretnéd, hogy más alkalmazások elvonják a rendszererőforrásokat, amelyeknek a játékod felé kellene irányulniuk, és előfordulhat, hogy olyan szolgáltatásokat, mint a Twitch és a Discord, könnyen elérhetővé szeretnéd tenni.

Az Opera GX böngésző kifejezetten játékosok számára készült, és ezeket a képességeket kínálja, és még sok mást is. Például beállíthatsz határokat a CPU-d, memóriád és hálózati fogyasztásod számára, hogy biztosítsd az optimális játékteljesítményt. Vagy használhatod a beépített mesterséges intelligencia segédet, hogy gyorsan végezz feladatokat, amelyek egyébként lelassítanának.

Emellett rengeteg beépített kapcsolata van más alkalmazásokkal, a Twitch-től és Discordtól a Spotify-ig és WhatsApp-ig. Így ahelyett, hogy elindítanád ezeket az alkalmazásokat vagy navigálnál ezekre a weboldalakra, amíg elfoglalt vagy a játékkal, egy-két kattintással közvetlenül belevetheted magad a kedvenc szolgáltatásaiddal.

DuckDuckGo

A DuckDuckGo Windows webböngészőjének Duck Player funkciója, amely egy lejátszott videót mutat. DuckDuckGo

Ha az adatvédelem az elsődleges szempontod, a DuckDuckGo a böngésző a számodra. Minden, amit csinál, az online védelmedre és a privát adataid megőrzésére van kitalálva, hogy azok ne kerüljenek adatkereskedők és követők kezébe, akik profitért akarják eladni azokat.

Vegyük például a DuckDuckGo egyedi keresőmotorját. Ez soha nem menti el azokat a személyes adatokat, amelyek összeköthetnének a kereséseiddel, vagyis az IP-címedet és egyedi azonosítóidat soha nem rögzíti. A Google-lel ellentétben nincs mit összegyűjteniük és eladniuk a hirdetőknek.

A DuckDuckGo böngésző emellett blokkolja a kereszt-webhelyi sütiket, amelyek követnének az interneten, és eltávolítja a követőket a bejövő e-maileidből. És mindezt úgy teszi, hogy közben nem áldozza fel a minőséget: a keresési eredményei kiválóak, és más hasznos funkciókkal is tele van, amelyek emelik a böngészési élményedet. Bizonyítja, hogy az adatvédelem nem kell, hogy bonyolult legyen.

Min

Idővel még a legjobb böngészők is megtelhetnek felesleges funkciókkal, amelyek lassúvá és nehézkessé teszik őket. Ha elege van ebből a fajta akadályból, próbáld ki a Min-t. Egyszerűbbnél már nem is lehetne.

Ahogy a neve is sugallja, a Min a minimalizmusról szól. Leépíti a felesleges elemeket a böngészési élményedből, így egy olyan alkalmazást kapsz, amely nem áll az utadba, és békében böngészhetsz az interneten.

Legtöbbször az egyetlen felületi elem, amit látsz, a lapok sávja lesz, lehetővé téve, hogy az oldal kitöltse a képernyődet. A lapokat és a böngészési munkameneteket feladatok szerint csoportosíthatod, hogy segítsenek rendezetten maradni, és a Min alapértelmezés szerint a DuckDuckGo privát keresőjét használja, blokkolja a hirdetéseket és a követőket. Ez egy másik módja a böngészésnek, de sok ember számára értékelhető lesz.